KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI

 

KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI Screen Shot 2020 08 14 at 15

Son yaşadığımız ve halen yaşamakta olduğumuz bu dönem, hepimizde irili ufaklı bazı değişimlere sebep oldu. Hayatımız değişti, bakış açımız değişti, duygularımız değişti, alışkanlıklarımız değişti.

Kimilerimiz bu dönemi kurban rolünü seçerek ve hayıflanarak geçirdik, sanki dünyanın merkezi bizmişiz ve her şey bir tek bizim başımıza geliyormuş gibi… Her sabah söylenerek uyandık, sinirlenecek şeyler, suçlayacak insanlar bulduk. Mutsuz olmayı seçtik.

Kimilerimiz de hayatın bize getirdiklerini olduğu gibi kabul ettik ve bu şartlar altında, nasıl mutlu olabiliriz sorusunun peşinden gidip, çözümler ürettik. Yeni hobiler edindik, yürüyüş yaptık, kitap okuduk, kitap dinledik,  kitap yazdık, resim yaptık, meditasyon yaptık, uzaktan eğitimler aldık,  youtube izledik, Netflix izledik, blog yazmaya başladık😊 , evimizi temizleyip, düzenledik. Enerjimizi olumsuz etkileyen, fazlalıklardan arındık (hem eşya, hem insan bazında). Ya da, boş boş oturup huzur bulduk. Mutlu olmayı seçtik.

Bu dönemde, daha önce okuyup etkilendiğim ama  işten, güçten odaklanmak için zaman bulamadığım özellikle bir konu vardı ki, bu dönemde tekrar zaman ayırabilme fırsatı bulabildim.

Konumuz, emojilerin (duygu işaretlerinin😲) şahı ‘kalp’!♥️💕💙🧡💖💜💝💚💘❣️🖤

KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI heart beat cardiogram 1600 clr 5646 1024x832

Kalple ilgili bildiğim bazı şeyler vardı. Örneğin, annemizin karnındayken kalbimizin beynimizden önce oluştuğunu biliyordum. Hatta, büyük kızımız İpek’e hamile olduğumu öğrendiğimden çok kısa bir süre sonra bir düşük tehlikesi geçirmiş, ultrasoundla kontrol edildiğinde, o zaman sadece atan bir kalpten ibaret  olduğuna ve hayata tutunmayı başarabildiğine, sevinç gözyaşlarıyla şahit olmuştum.

Kalbin kan pompalamak dışında bir işlevi olması gerektiğini tahmin edebiliyordum. Kalp acısı,  kalp kırılması, birinin kalpsiz olması,  gibi deyimlerin boşa ortaya çıkamayacağını, bazen insanın kalbinin fiziksel olarak acıdığını ya da öyle hissedildiğini,  kendi deneyimlerimden de biliyordum. Kalp atışlarının heyecanlanınca artması,  sakinleşince makul bir seviyeye gelmesi de kalbin duygularla ilişkisini tahmin etmek için yeterliydi. Kalp atışlarını hem tatlı heyecan ve mutluluklar artırabiliyordu, hem de korku, kızgınlık gibi olumsuz duygular.

Kalbin duygularla ilgili bir işlevi olduğu kesindi, ama bilimsel olarak bu durumun nasıl açıklandığını hiç merak etmemiştim. Bunun için de, kalbimizin duygularımıza göre değişen elektromanyetik dalgalar yaydığını, insan vücudunda en güçlü ritmik  elektromanyetik alanın kalp tarafından yaratıldığını, kalbin manyetik alanının, beyninkinden 5 bin kat daha güçlü olduğunu, kalbimizden yayılan bu manyetik alanının vücudumuzdan  birkaç metre uzaklığa kadar ölçülebildiğini  hiç ama hiç bilmiyordum.   Ta ki karşıma ‘Heart Intelligence – Kalp Zekası ‘ kitabı çıkıncaya kadar.

Bu kitaptan aldığım notlar, evimizi taşınacakmış gibi düzenleme, fazlalıklardan kurtulma sürecinde tekrar karşıma çıktı. Demek ki bu konuya tekrar dönmenin zamanı da gelmişti. Şimdi sizinle paylaşacaklarım aldığım bu notlardan:

Her birimizin kalbinde 40.000 sinir hücresi var. Beyindeki hücrelere benziyorlar ama beynimizde değil kalbimizdeler. İşlevleri itibari ile kalpteki beyin olarak isimlendiriliyorlar ve beynimizden bağımsız olarak öğrenme, düşünme ve hatırlama yeteneğine sahipler. Kalbimiz bizimle beyinimizdeki nöronlardan bağımsız olarak iletişime geçebiliyorlar ama biz çoğu zaman bunun farkına varamıyoruz. Çünkü dünyayı beynimizle algılama konusunda şartlanmış durumumdayız.

Sadece aramızdan bazı şanslılar, hayatlarının bir noktasında kalpleriyle bağlantı kurabiliyorlar, yani iç seslerini duyabiliyorlar. Başka bir deyişle kalplerinin sezgisel zekasıyla bağlantı kurabiliyorlar.

KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI heart 2546039 1280 192x300

Kalbimiz ve beynimiz arasında  sinyalleri taşıyan bir sinir sistemi yolu var. Bir bakıma, kalbimizin ve beynimizin “birbirleriyle” konuştuğunu söyleyebiliriz. Şaşırtıcı bir şekilde, kalbimiz beynimize, beynimizin kalbimize gönderdiğinden çok daha fazla sinyal gönderiyor.

Kalp ve beyin arasındaki iletişimin anlaşılması kalp atışlarımızdaki değişikliklerin ölçülmesi ile mümkün olabiliyor. (Heart Rate Variability – HRV)

 

Kalp atışlarımızın dalgalanmaları  incelendiğinde,  farklı kalıpların farklı duygusal durumları karakterize ettiği ortaya çıkmış.

Sevgi, takdir,  merhamet gibi olumlu duygular hissettiğimizde, kalp atışlarımız  çok düzenli hale geliyor ve  bu değişim  kalbin elektromanyetik alanına yansıyor. Bilim adamları  bu durumu kalp ritmi düzenliliği olarak adlandırıyor.

Hayal kırıklığına uğradığımızda, korktuğumuzda, endişelendiğimizde, kızdığımızda ya da üzüldüğümüzde ise kalp ritimlerimiz düzensizleşiyor.

KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI pulse trace 163708 1280 300x169

Kalbin beyne gönderdiği sinyallerdeki düzen, beynin performansını derinden etkiliyor. Eğer sinyaller düzenli  ise kavrama, düzgün düşünebilme,  sağlıklı iletişim kurma, karar verme, zorluklar karşısında yaratıcı çözümler üretme gibi işlevler kolaylaşıyor. Bu durum kalbimiz ve beynimiz arasında bir uyum olduğunu, her şeyin yolunda olduğunu gösteriyor.

KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI brain 619060 1920 1024x791

Aksi durumda ise zorlaşıyor.

Hiç olumsuz bir duygu yaşarken , örneğin kızgınken, üzgünken, sevdiğiniz birine söylememeniz gereken bir şey söylediğiniz ve sonradan pişman olduğunuz bir durum yaşadınız mı? Ben yaşadım.

Çoğumuz kalbimizin ve beynimizin birlikte mükemmel bir  uyum içinde çalışmasının, akış içinde olmanın nasıl bir his olduğunu zaman zaman deneyimlemişizdir.  Kalbimizin ve beynimizin yarattığı bu sinerji deneyimine bayılıp, hayran olsak da bu deneyimler çoğu zaman tesadüfidir, bilerek ve isteyerek bu deneyimi nasıl yaratacağımız hakkında bir fikrimiz yoktur.

KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI brain 3017071 1920 1024x1024

Bu uyum ve akışta olma halini, gündelik iletişimimizde, projelerimizde, karşılaştığımız zorluklarda bilerek ve isteyerek yaratabileceğimizin müjdesini verebilirim.

Evet doğru okudunuz. Kalbimiz ve beynimiz arasındaki bu enerjiyi nasıl aktive edebileceğimizi ve sürdürebileceğimizi kolaylıkla öğrenebilir ve yaşamımızda kalbimizin sezgisel zekasını kullanmayı başarabiliriz.

Çok basit bir uygulama, bize kalbimizin sezgisel zekasını kullanma imkanını veriyor.

‘Kalp odaklı nefes’.  Denemesi bedava ve kolay😊

Ne zaman isterseniz bu nefes çalışmasını yapabilir ve çok kısa sürede dengelendiğinizi, enerjinizi yükselttiğinizi hissedebilirsiniz. Bu da kalbinizin sezgisel zekasını kullanabiliyor olmanız anlamına geliyor.

‘Kalp Odaklı Nefes’ Çalışması:

Dikkatinizi kalbinize odaklayın. Normalden biraz daha derin nefes alın. 5 saniyede alın , beş saniyede verin mesela… Odak noktanızı korumanıza yardım etmek için elinizi kalbinizin üzerine getirebilirsiniz.

Şimdi kalbinize nefes aldığınızı  ve kalbinizden nefes verdiğinizi hayal edin. Şimdi de çok sevdiğiniz birine sarıldığınızı hayal etmek gibi, olumlu duygular hissetmenizi sağlayacak bir durum içinde olduğunuzu hayal edin.

Artık kalbiniz ve beyniniz çok daha uyumlu. Bu uygulamayı istediğiniz sıklıkta tekrarlayabilir ve kalbiniz ve beyninizin artan uyumunun hayatınıza sağlayacağı katkıların keyfini çıkarabilirsiniz.

Sonuçlarını paylaşmayı ihmal etmeyin.

Kaynak: Heart Intelligence, Connecting with the Intuitive Guidance of the Heart — By Doc Childre, Howard Martin, Deborah Rozman Ph.D. and Rollin McCraty Ph.D.

 

 

 

 

 

“KALBİMİZİN SEZGİSEL ZEKASI” için 15 yanıt

  1. Sevgili Ebru, bu araştırmaya dayalı yazın beni mutlu etti. Nice başarılı çalışmalarını görmeyi dileyerek sana ve ailene sevgilerimi kalpten yolluyorum.

    1. Çok teşekkür ederim Ayşegül’cüğüm. Okumana da beğenmene de çok sevindim. Nefesi de hayatının bir parçası haline getirdin mi, gelsin mucizeler:)

  2. Ebru keyifle ve öğrenerek okudum. Verimli bir okuma oldu benim için. Yazı, katkınla, bir kitabı birebir aktarmaktan fazlası olmuş. Kesinlikle yazmaya devam etmelisin ki, biz de sadık okurların olarak güneşlenmeye devam edelim🌻😊
    Sevgiler

  3. Canımmmm Ebrucuğum💙
    Ne güzel bir yazı olmuş🙏🏻 Okuyunca beni mutlu etti😍 Yüreğine sağlık çok iyi geldi🙏🏻💙🙏🏻 Yaşadığımız süreç bizlere bir çok şey kattığı o kadar belli ki💙 senin yazın buna çok güzel bir örnek olmuş👏🏼👏🏼👏🏼 Devamını bekler, başarılar dilerim🙏🏻💙🙏🏻 Kocaman sevgilerimle 😍

  4. Ne güzel özetlemişsiniz. Harika bir yazı olmuş. 💝💝💝Ben buna kalbin aklı da diyorum. Önce kalp ile düşünüp, akledip, sonra onu beyne çıkarabişsek ne harika olur💝💝💝

    1. Sevgili Füsün Hanım,
      Beğenmenize çok sevindim. ‘Kalbin aklı’ aslında en güzeli. Keşke her zaman kullanabilsek. Dünya bambaşka bir yer olurdu.
      Çok teşekkür ederim okuduğunuz ve yüreklendirici yorumunuz için😊🌻💖🙏

  5. Yaşasın Ebru Auf’un blogu varmış. Sondaki uygulama herkese hediye. Huzurun ve içimizdeki kaynağı harekete geçirmenin zor olacağı, ulaşmanın, hayata geçirmenin uzun çabalar sonucu mümkün olduğunu zannediyoruz, ama zan’ediyoruz. Oysa üst üste alınan birkaç derin nefes kadar kolay. İçimizdeki bilinç asansörü istenilen kata taşıyor insanı. Teşekkür ederim yazınız için.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir